2017. március 19., vasárnap

5 km-re felkészülés: 2. hét

Újra itt! És még mindig futok :) ez egészen meglepő a magam számára is. Az előző bejegyzés óta eltelt bő egy hét alatt négy újabb, futással töltött alkalomról számolhatok be. Nem lesz hosszú bejegyzés, csak röviden a változásokról esik szó.

A körülmények


Időjárás: Az elmúlt alkalmak során inkább a szeles idő jelentett pici gondot, az is inkább az öltözet szempontjából. MÉg nem tudom mindig jól felmérni, hogy mit kell viselni: kell sapka vagy nem, hány réteg ruhát vegyek fel, kell-e széldzseki vagy nem (beszereztem néhány olcsóbb futócuccot, így válogatni van miből). Lassan a tapasztalatok is gyűlnek, ma első útján vett részt a széldzseki, elég jól vizsgázott :) Szóval ezen a téren kísérletezgetem, de összességében a körülmények támogatják a projektemet, a héten sikerült elkerülni az esőt is. 
Mérés: most nagyon halkan, szégyenkezve megsúgom, hogy azért kellett két appot használnom a futások során, mert az eredeti, 5K Runner Pro esetében korábban valamikor kikapcsoltam azt, hogy használhatja a helyzetemet, ezért szegénykém nem tudta mérni a távot... és erre csak ma jöttem rá. :( Mostmár mindegy, az edzésprogramból hátralevő napokat is már ezzel a kettőssel csinálom végig, aztán meg majd meglátom, mit használok a jövőben.

Az eredmények

A teljesítményem kapcsán most ingadozásról kell beszámolnom. Ahogyan az edzésprogramban változik (értsd: növekszik) a futószakaszok ideje, úgy futok lassabban :/ Ennek nyomán a múlt heti 2.67 km-es "rekordom" alatt futok most. Ez eleinte kicsit kedvetlenné tett, de most úgy gondolom, ez mindegy (mármint a táv), a lényeg az, hogy jobban bírjam a futást, illetve hogy hosszabb szakaszokat fussak, és rövidebbeket gyalogoljak. Ez utóbbi most következik majd nem sokára az edzésterv szerint is, a 4. heti első naptól kezdve már hosszabb futószakaszok és rövidebb gyaloglószakaszok jönnek. Kiváncsi vagyok, hogy bírom majd. 
És akkor jöjjenek a számok képekben:



A fenti képen egyértelműen látszik, hogy itt még hosszabb a gyaloglás, mint a futás szakasza. Ez elég kénylemes volt még így...
Az alábbi kép meg azt mutatja, hogy elkezd visszaesni picit az átlagsebesség.



Itt már azonos idejű futás - gyaloglás szakaszokra váltottunk az edzésprogram szerinti 3. hét első napján, és ebből is a közepe már egész hosszú, a korábbi 1-1,5 perchez képest a futást tekintve.



És végül a mai a megerősítése az előző napinak. Az örömhír az, hogy az azonos edzésadagot jobban teljesítettem, javult a tempóm és a max sebességem is (igaz, az átlagsebességem kicsit romlott). Mondjuk az is hozzátartozik, hogy az előző adagot egy olyan napon futottam, amit csak a nők ismernek (annak is egy masszív változatához volt épp szerencsém).



Szubjektívek


Ezen a héten a négy futás négy különböző állapotot hozott, melyet külső és belső tényezők befolyásoltak, de összességében még tart a motivációm :) Határozottan érzem a fejlődést, egyre jobban bírom a futásszakaszokat, bár egyre inkább érzem a terhelést is, szóval valószínűleg jól csinálom :D
Jövő hétre erősen tavaszi időt jósolnak, remélem, ez több energiával tölt el, mert  ezen a héten abból igen kevés szorult belém, nagyon küzdöttünk egymással, én meg én :D
Továbbra is drukkoljatok!