2016. február 10., szerda

Eger szubjektíven - Varázstorony

A szokásosnak mondható látnivalók közül a várfalon levő, ingyenesen látogatható sétányon mentünk végig, megnéztük - kívülről - a minaretet, és persze a Dobó tér és környéke szerepelt a listán. Ami talán kevésbé megszokott lehet (bár ki tudja, nem vagyok nagy Eger-tudor), az a Varázstorony meglátogatása volt.
A konferencia ideje alatt ingyenesen nyitva tartott a résztvevők számára, így a szombati napot ott kezdtük, a szekcióelőadások előtt. Nagyon érdekes, és látványos ötletek alapján kialakított látogatóközpont, ami az Eszterházy Károly Főiskola Líceum épületében található, jó magasan, a 4.-9. emeleteken.
A camera obscura működése
(Forrás)
Többféle látványosságra, fizikai és csillagászati érdekességek megtekintésére van lehetőség az egyes szinteken, ahol kedves - feltehetően hallgató - guide-ok tartanak rövid előadást a tudnivalókról. Mi nem mentünk be minden emeleten a látogatótérbe, de a Varázsteremben, a kiállítóteremben, és a Camera Obscura-nál voltunk. Utóbbi rendkívül érdekes volt, egy sötét toronyszobában, annak kupolájában régesrég beillesztett lencsék segítségével körpanorámás "körbenézésre" van mód, úgy, hogy a lencsék a szoba közepére állított asztalra tükrüzik a fentről látott körképet. Így szépen körbeforgatva azt (három rézkar segítségével, amit egy igen felkészült fiatal lány kezelt), "offline webkameraképet" láthattunk, amihez a lánytól szakszerű idegenvezetést is kaptunk. Nagyon izgalmas volt. 
És felmentünk persze a kilátóteraszra is.
Panoráma a hegy felé

Ferences templom

Panoráma a bazilika felé

A bazilika
Sajnos a levegő kissé párás, az égbolt pedig kicsit borult volt, így a látvány kevésbé volt csodásan látványos, mint ha vasárnap, a verősfényes napsütésben mentünk volna fel, de hát ennyi belefér. Mindenesetre a város iránti szerelmem csírája már itt megjelent. :)