2016. február 11., csütörtök

Digitális oktatási eszközök 5. - Storyboard that

A digitális oktatás egyik újszerű iránya a történetmesélés, történetek írása digitális eszköz segítségével. Sokféle lehetőség használható ehhez, most egy olyan felületről lesz azonban szó, ami az oktatáshoz szorosan kapcsolódik, és azon belül is az oktatási rendszer szintjei szerint tematizált lehetőségeket nyújt. A Storyboard that az amerikai oktatási rendszerre alapul, de az ottani iskolatípusok mellett külön is megjelenik a gyógypedagógia területe. Nézzük, mit is találunk itt.
Rögtön az elején érdemes látni, hogy ha ezt igazán használni szeretnénk az oktatásban, akkor nem úszhatjuk meg a fizetős változatot. Ugyan van egy free változatra mód, de az elég sok paraméterében sokkal kevesebbet nyójt, mint a többi. Ugyanakkor van kifejezetten oktatási (educational) változat, persze ugye fizetni kell érte (tanulólétszámtól függően kb. havi 10 dolcsi, vagy évi 60 (50 főig)), de ezért a pénzért a teljes fícsörsort használhatjuk. Egyetlen korlátozás, hogy kereskedelmi célokra csak nonprofit/oktatási céllal használható.
Rögtön a nyitóoldalon kiválaszthatjuk a speciális tanári változatot, amihez ingyenes, kéthetes trial lehetőséget kapunk.
Majd választhatunk aszerint, hogy melyik szinten tanítunk:
A gyógypedagógia topic (special education) sok érdekes lehetőséget tartalmaz a kedző gyógypedagógus storyboarder számára, ahogy a többi területhez is sok segítség érhető el:




A lehetőségek között viselkedéses, időtervezéses és egyéb táblák, segítségek sablonjait találjuk például, valamint óravázlatokat, cikkeket és egyéb forrásokat is.

A szerkesztés 
A szerkesztőfelület rendkívül egyszerű, az üres képtáblák feletti menüsorban találjuk tematikus csoportosításban a használható figurákat, háttereket stb., az alső menüsorban pedig a celláknak és magának a történettáblának a sablonját választhatjuk ki illetve módosíthatjuk. 

A folyamatot ez a videó jól szemlélteti.
Az alapverzióban nekem hiányzik a hang hozzáadásának lehetősége, talán a prémium verziókban szerepel. A kész táblát elmentve utána a megosztásra többféle lehetőség nyílik a szokásos közösségi oldalakon, valamint a letöltést is más-más formában is megtehetjük:

Hasznos lehetőség, próbálkozzatok vele!