2016. január 31., vasárnap

Digitális oktatási eszközök 3. - ReadSpeaker

Ezen a héten egy lehetőségről írok, ami lehetővé teszi digitális tartalmak (weboldalak, e-könyek, dokumentumok, elearning anyagok "kihangosítását". Többféle okból is szükség lehet erre, így például látássérülés, olvasási nehézség, vagy akár a multitasking is (vagyis hogy valamilyen más tevékenység közben kívánjuk pl. egy könyv tartalmát megismerni, vagy egy elektronikus tananyag tartalmát meghallgatni) ilyen lehet.
A ReadSpeaker-nek a főbb tulajdonságait foglalom össze az alábbiakban. 

A ReadSpeaker fő tulajdonsága, hogy arra képes, hogy felolvassa egy gombnyomásra az adott oldal szöveges tartalmát. Így:



Ez így egyszerűen hangzik, és nagyszerűen is, nézzük meg kicsit részleteiben is a dolgot.
Többféle megoldást is kínál a felhasználóknak a ReadSpeaker, pl. oktatási lehetőségekhez illesztve, vagy az Univerzális Tervezés az Oktatásban (Universal Design for Learning - UDL) elveihez illeszkedően. Emellett pedig többek között az oktatási szint szerint és az egyéni vagy intézményi igényekhez igazodva is lehetőségeket vázol. 

Sajnos magyar nyelvhez még nem igazították, bár már kevesebbek által beszélt nyelveken is elérhető (pl. svéd, norvég), a magyar még várat magára.

Az oktatási megoldások többféle lehetőséget is választhatóvá tesznek, függően attól, hogy mire szeretnénk hangsúlyt fektetni:
Intézmények szerint választható az alapfokú oktatás és a felsőoktatás színtereihez igazított kínálat is:
Felsőoktatás számára az alábbi három lehetőséget nyújtja választékként:
Az LMS környezetben való használat külön is megjelenik, többféle keretrendszerhez is használható lehet, amihez egy könnyen áttekinthető, alapfunkciók szerinti összehasonlítást találunk az oldalon:
Természetesen mindegyik keretrendszerhez illeszkedően külön leírásból tudhatjuk meg a részleteket. A Moodle rendszerrel kapcsolatosat itt lehet végigolvasni (angolul): link
Bónuszként még egy ingyenes e-könyvet is letölthetünk az oldalról, ami azért tudományos szempontból nem látszik túl megbízhatónak (nincsen kiadási évszám, szerző, és a hivatkozások is kissé pontatlanok), és még nem olvastam el, hogy mennyire hasznos.
A használat egyébként az alábbi képen látható kis gombra kattintással történik, és ennek változata az, ahol paraméterezni is lehet a felolvasást és a szövegkiemelés sajátosságait az oldalon.
Egyetlen kevéssé szimpatikus, pedig rendkívül fontos jellemzője a ReadSpeaker oldalnak, hogy nem találni rajta árakat. Külön kell kérni ajánlatot, annak megadásával, hogy melyik lehetőségeket kívánjuk igénybe venni. Viszont, lehet elvileg ingyenes demót kérni a saját honlapunkhoz, bár ezt én még nem próbáltam ki.
Mindenesetre, az oktatás szempontjából, számomra elsősorban az UDL-hez kapcsolódó aspektusaiból hasznos eszköznek látszik, nyilván fontos lenne annak utánajárni/olvasni, hogy valóban mennyire felhasználóbarát, és mennyire valóban akadálymentes a használata. 
Akinek van kedve, segíthet ebben :)