2016. január 17., vasárnap

Digitális oktatási eszközök 1. - Explain everything

Sokat lehet olvasni arról, hogy mennyire fontos/szükséges/lehet/célszerű (a megfelelő szó kiválasztható) a digitális eszközök alkalmazása az alapfokú oktatásban is. Arról most nem írnék, hogy ennek milyen sok összetevője van, hanem indítok egy minisorozatot, amiben minden héten egy olyan eszközt (alkalmazást, weboldalt, programot stb.) mutatok be, ami nekem személy szerint megtetszett. Ezek a bemutatások a teljesség igénye nélkül, mintegy figyelemfelkeltő jelleggel készülnek csupán, aztán azt mindenki tovább tudja gondolni, hogy neki/gyerekének/ismerősének/barátjának/kollégájának mire és hogyan lenne alkalmas a bemutatott eszköz.
Az első ilyen eszköz az Explain everything nevű alkalmazás. Ez az app egy-egy téma feldolgozásához, tanulók csoportmunkájának, prezentációjának bemutatásához szolgálhat például alapul.


Az alkalmazás a három legnagyobb mobilplatformra egyaránt letölthető, és elérhető a Chrome böngésző webáruházában is azok számára, akik Chromebook-ot használnak.
(Forrás)
A részletes bemutatáshoz éppen megfelelő a honlapjukon található videó, így itt alább ez is megtekinthető. 


Érdemes még azt is elmondanom, hogy az alkalmazásról egy Kanadában élő család blogján olvastam, ahol megemlítik, hogy a kanadai oktatásban (legalábbis a blogger gyerekeinek iskolájában) mostanság kezdték a digitális oktatás bevezetését, alaposan megtervezve, előkészítve, és néhány mondatban arról is beszámol, hogy a gyerekek és a tanárok is élvezik az új lehetőségek használatát. 
Hazai szemmel nézve negatív tulajdonsága viszont, hogy nem ingyenes alkalmazás, az AppStore-ban 3.99 dollárért vásárolható meg.