2016. január 30., szombat

Gyerekkorom emlékei


Gyerekkoromban 5 évben nyaraltunk Bulgáriában. Hol Burgasz, hol Várna mellett valahol. Kranevo meg ilyenek rémlenek, ahol hatalmas kempingekben az ismerős és rokon családokkal (3-4 család) sátraztunk. De nem is ez a lényeg most, hanem az az igazi (legalábbis számomra) mediterrán étek, amit - emlékeimben az él - első alkalommal Neszebar ódon falai alatt kóstoltam meg, a nyári kánikulában, fagyi/jégkrém előtt.
Ez pedig a sült apróhal, amit jó ropogósra sütve, kis papírzacsiban lehetett venni az utcai árusoknál. Sózott, ropogós finomság. Amikor egyik nap a Lidlben megláttam a mélyhűtött kilós apróhalcsomagot, ez jutott eszembe, így vettünk egy zacskóval, hétvégi nosztalgiázáshoz :) Ennek a receptje következik. No nem bonyolult, de jól esik leírni. :)


Az elkészítés

Szóval először is, 4-5 órával az elkészítés előtt vegyük ki a mélyhűtőből a zacskónyi halat, és szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.

Hozzávalók:
1 kg fagyasztott apróhal (én sprotnit vettem)
20-25 dkg sima liszt
1-2 evőkanál őrölt gyömbér
1/2 evőkanál őrölt pirospaprika
olaj a sütéshez
egy nagyobb zacskó (én a zipzáras ikea zacskót használtam)
só, bors ízlés szerint
opcionálisan fokhagyma

A lisztet, a gyömbért és a pirospaprikát betesszük a zacskóba, és jól összerázzuk, sót, borsot is tehetünk bele. Majd a kiolvadt, és leöblített, lecsepegtetett halakat mindet beletesszük a zacskóba, és jó alaposan - de óvatosan, hogy a halak ne törjenek össze - összerázzuk a lisztes cuccal, hogy a halakat mindenhol jól beborítsa az.


Közben felforrósítottuk az olajat, és a már jó forró olajba kisebb adagonként betesszük, és hirtelen kisütjük a lisztből kiszedett halakat. Sütőeszköztől függően 1-3 perc alatt megsülnek a halacskák. 


Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, utólag még sózzuk, ha szükséges. Minél kisebbek a halak, annál ropogósabbra sülnek. 

Isteni finom, és majdnem ugyanaz az érzés ezt falatozni, mint gyerekkoromban. Csak a körítés, a táj, az ódon falak hiányoznak, na meg a nyár :) 
Mi kicsit magyarosan fogyasztottuk, krumplipürével/rizzsel, és kovászos uborkával.

Hátha nektek is megjött a kedvetek hozzá! Jó étvágyat!