2016. július 6., szerda

Digitális oktatási eszközök 8. - A kedvenc zenéd mindenhol veled lehet

Ebben a posztban egy olyan weboldalt mutatok be, ami segíthet abban, hogy bármilyen eszközödön a megfelelő formátumban magaddal vihesd kedvenc zenédet, videódat. Néha van olyan, amikor a formátumok nem kompatibilisak, például az okostelefonod vagy tableted nem azt a fájlformátumot tudja kezelni, amit a megvásárot cd-ről vagy online albumból használni tudsz. Ilyenkor szükség lehet arra, hogy átalakítsd a megfelelő formátumra. Sokféle konverter oldalt és szoftvert találhatsz erre a célra, de nagyon kézreálló és felhasználóbarát a ClipConverter nevű oldal. Nézzük, mit tud.

Milyen funkciók vannak?


Először is, sok nyelven tudod használni a felületet, az oldal tetején taláható a nyelvválasztás menüpontja. Jelenleg 21 nyev közül választhatsz. A magyart is. 
Aztán hat "fül" segít eligazodni: a konvertálás aloldala mellett megismerheted a fejlesztők küldetését, a felhasználás feltételeit (a német jog szabályozza), a gyakran ismételt kérdéseket, és saját fiókot is regisztrálhatsz. Mód van arra is, hogy böngészőbe beépülő modult telepíts, így közvetlenül is elérheted a konvertálást. 

Mit lehet konvertálni és hogyan?

Használhatsz linket (pl. Youtube, Google video, Vimeo stb.), illetve fel is töltheted a videófájlodat, ha nem online elérhető. Ha linket használsz (pl. Youtube), akkor a sávba bemásolod azt, és a folytatás gombra kattintva máris látod, mit szeretnél konvertálni:


Majd választhatsz, hogy csak egyszerűen letöltöd a meglévő formátumban (a képen MP4-ben), vagy csak hangfájlt szeretnél, illetve másik videoformátumot választasz. A lehetőségek fölé helyezve a kurzort, az alapinfókat el is olvashatod róla.
A formátum kiválasztása után, a konvertálás megkezdése előtt megjelennek azok a lehetőségek, amelyekkel beállíthatod, hogy az elejétől a végéig, vagy csak egy bizonyos szakaszát (a pipa kivételével) szeretnéd a videódnak konvertálni:


A Start-ra kattintás után pedig követheted a folyamat előrehaladását:

Végül pedig megérkezik a letöltés:
Itt már minden fontos infót láthatsz a fájlodról: nevét, forrását, méretét. A letöltést elindíthatod a gombra kattintással, de használhatod a QR kódot is a mobiloddal, így könnyen az eszközre "juttathatod" a kész videódat.

Ha fájlt töltesz fel, akkor a konverter átirányít a CloudConvert oldalra, ahol a felhőbe töltheted fel a fájlodat. Ezt megteheted többféle tárhelyről is (lásd a képen), vagy egyszerűen a Select files gombra kattintva betallózod a gépedről a fájlt. (Érdemes a folyamat előtt a Pricing menüpontban megnézni, hogy ha ingyenes formában akarod használni, akkor mire van módod: pl. max 1 GB méretű. max 25 perc hosszú lehet a fájl, amit át akarsz alakítani. Ha mást szeretnél, válassz fizetős csomagot.)
Amint (bárhonnan is, de) betallóztad a videófájlt, amit konvertálni szeretnél, megjelenik a lehetőség, ahol kiválaszthatod, hogy milyen formátumban szeretnéd:



Az oldal alján pedig találsz lehetőséget arra, hogy ha elhúzódna a konvertálás, a felület értesítsen, amikor elkészült (asztali felugró értesítést küld), illetve hogy a kész fájlt közvetlenül valamelyik felhődbe menthesd:
A folyamatot szintén nyomon követheted ebben az esetben is, akárcsak a linkről való konvertálásnál:
Amint elkészült a konvertálás, le is töltheted a fájlodat. 
Fontos, hogy a konvertálás mindkét esetben csak személyes felhasználásra legális!
Jó zenehallgatást! :)