2015. december 12., szombat

Bécs - utazás, szállás

Ezt a harmadik adventi hétvégét Bécsben töltöttük. Igaz, hogy eredetileg az egy héttel korábbit terveztük, de a párom munkahelyén a beosztással ezt keresztülhúzták. Pedig már a bookingon tök jó szállást is találtunk, több mint egy hónappal korábban le is foglaltuk a Mariahilfer strasse-n levő hostelben, elég jó áron. Azért ott, hogy ne kelljen sok időt tölteni a városban utazgatással, hiszen ott a környéken több adventi vásár es egyéb látnivaló is könnyen elérhető gyalog. Aztán mégis egy héttel később kellett mennünk, de nem bántuk meg.


Az utazás és a szállás

Az utazás semmi extra, könnyen kaptunk jegyet a railjetre, 7.10-kor indultunk a Keletiből. A jegyüket úgy váltottuk meg, hogy két napig a bécsi tömegközlekedést ingyen használhattuk (oké, nem ingyen, a vonatjegy árán túl fejenként 10 euróba került, ami sokkal inkább megérte, mint a napijegy, vagy a többnapos jegyek). Talán egyedül a Bécs kártya érte volna meg, ha csak a vonatjegyet fizetjük. A kártya ára 7625 forint lett volna.
Az úton az egyetlen izgalmat az jelentette, hogy bár a jegyet a Westbahnhofig vettük, de megis jobb leszállni a Hauptbahnhofnál, de vajon a vonat megáll-e ott...ugyanis a vonaton a hangosbemondó el sorolta a megállókat, de ezt kihagyta, ugyanakkor a MÁV honlapján szerepelt. Végül elmentem megkérdezni a kalauzt - aki egész úton nem ért el hozzánk ellenőrizni a jegyeket -, es megnyugtatott, hogy igen, megáll. Épp most volt a menetrendváltás is, így kicsi bizonytalanságot ez is okozott.
De végül leszálltunk rendben, es az U1 metróvonalon 9 megállót utazva megérkeztünk a szálláshelyünk közelébe.
A szállásunkat az Airbnb-n foglaltuk, egy önálló apartmant, felszerelve mindennel. Hogy mennyire mindennel, akkor azt meg nem is tudtuk. A tulaj egy ír férfi, Joseph, aki Brno-ban él. Már előre nagyon gondoskodó volt (ezért tudtuk, h jobb leszállni a Hauptbahnhofon pl.), és több hasznos tippet is adott, ezekről később.
A szállásról néhány kép:



Az elhelyezkedése nagyon jó, a közeli metró a Kaisersmühlen VIC, a környéken az uniós központok, szervek épületei, irodái vannak. Csendes, jó hely. Közel van a Duna, a lakás pedig gyerekbarát, vannak játékok kisebbeknek es nagyobbaknak, babakocsi, és más hasznos holmi. A bútorok főleg az IKEA-ból származnak, de praktikusak, újszerűek, a konyhában alapélelmiszerek (pl. kávé :) ) vannak, edények főzéshez is rendelkezésre állnak. Jó volt ide mindkét este visszatérni.
A két nap eseményeiről a következő posztokban olvashattok majd.