2015. december 14., hétfő

Bécs - romantika, puncs és glühwein


Idő hiányában sajnos nem tudom az ígért több, de rövidebb posztot már megírni, így most itt az egy hosszabb, a vasárnapról.
A szombati késő esti visszatérés után vasárnapra nem terveztünk korai indulást :) Sokáig aludtunk, és csak 11 után vettük nyakunkba a várost, hogy megnézzük azt a - Joseph által javasolt - nem turistás vásárt, ami Bécs egyik meghittebb városrészében található. És ha nem is teljesen, de szállásadónknak igaza volt.
A városrész neve Spittelberg, és szombaton is a közelében jártunk. A spittelberg-i adventi vásárt igazán hangulatos, keskeny utcákban, ódon hangulatú házak között élhető módon elhelyezett pavilonok alkotják. Az áruk, amiket itt találhatunk, sokkal eredetibbek, nemigen láttunk gagyi holmikat. Sok az organikus termék, csokoládék, kávé, szappanok, ételek és italok egyaránt. Még lángost és kürtöskalácsot is lehet itt venni :) (jó, tudom, hogy ez nem olyan nagy szám, de valójában ezt a két ilyen standot láttuk, mindegyik vásárt egybevéve is).
A lángos lelőhelye
itt vehetünk kürtöskalácsot
A vásárban rögtön az elején egy nem európai külsejű férfi árulta a nagyon finom puncsot és glühweint (itt saját, "spittelberges" bögrét lehetett használni, mi ezt nem is váltottuk vissza, hanem hazahoztuk). Kétszer is végigmentünk a pavilonok között, ami három utcát is elfoglal. Az árusok mindenütt nagyon kedvesek, barátságosak voltak, itt nem lehetett érezni a "tömeghangulatot", nem volt rohanás, zsúfolódás. Egy dolog hiányzott csak: a hó. Sajnálom, hogy idén télen nincsen hó, egészen biztos még sokkal jobb hangulatot adott volna mondjuk egy jó kis hóesés, ahogyan lágyan, és sűrű pelyhekben hull a hó... de nem hullott. :(
Az ebédünket is itt költöttük el, a Bohéme nevű étteremben - amiről én eredetileg azt gondoltam hogy cseh, de kiderült, hogy francia. Ettől még a menü nem volt rossz, de nem is adott semmi extra élményt. Sajnos Joseph üzenete elkésett, épp kijöttünk az étteremből, amikor írta, hogy hol találunk egy igazán jó osztrák konyhát vivő éttermet, ha megéheznénk. Tanulság: előre meg kell kérdezni. (amúgy a Glacis Beisl-t javasolta, ha esetleg arra jártok, ugorjatok be oda)
Innen a Karlsplatznál levő adventi vásárba (Art Advent am Karlsplatz) mentünk, hallgatván a Wien Info javaslatára, mely szerint itt kézműves termékeket találhatunk. Nos, voltak ilyenek, valóban, de azért ez egy nagyon tömegcentrikus, ámbár családorientált vásár volt: családcentrikus, mert a tér közepén egy szalmával borított, nem pontosan tudom, mit megjelenítő (feltehetőleg a betlehem lehetett ott), bohócokkal tarkított gyerekparadicsom volt. 
bohóc gyerekekkel
Az "adventi vásáros innivalók" itt feledhetőbbek voltak, de jó pont, hogy lehetett használni a Spittelbergből hozott bögrénket. 

Még egy vásárt terveztünk ezen a napon megnézni, ez pedig - szintén a Wien Info alapján - a Belvedere kastélynál található Karácsonyi Falu volt. Ide villamossal mentünk (D jelzésűvel, jelentsen ez bármit is), a tömeggel itt sem volt gond, megvolt a maga teljes valójában. :)
A kastélynál teszteltem - a Szépművészeti Múzeum után itt - a nyilvános WC-t. Nos, a múzeumi hagyott kívánnivalót maga után (elsősorban a szagok terén - nohát, az osztrákok sem a régiek már), itt pedig egy egész komoly irányítási rendszert működtettek, ami segített abban, hogy a sor hosszához képest rövid ideig kellett csupán várakozni, mindösszesen 50 centbe került, és nem féltek használni a mozgáskorlátozott személyek számára kialakított fülkét sem. Én például pont oda "kaptam jegyet". Legalább elfértem :) ami azért szokott problémát jelenteni nekem az illemhelyeken a hosszú végtagjaimmal.
A Karácsonyi Falu egészen hangulatos volt, a kastély mögötti park kavicsos részét foglalta el. Az áruk érdekesek voltak, láttunk még olyat is, amit a többi vásárban nem, pl ezt a könyves pavilont:
könyvespavilon
Itt egy másik - csupor - formájú bögrébe lehetett kérni az innivalót, és nekem nagyon megtetszett ez is, így hazahoztunk ilyet is. 
A vásár mögötti kis tónál szép sétány van, ahol a pavilonok köre távolabbról szemlélve kicsit mégis visszaidézte a téli esték hangulatát. A gyönyörűen kivilágított épület, a tó körüli fények szép hátteret adtak bécsi hétvégénk zárásának. 
A tó (medence?) fényei

előtérben a belvedere-i bögre :) 
a kastély és a vásár fényei
Innen már visszaindultunk a szállásunkra, eléggé elfáradtunk, megéheztünk, várt ránk a hideg vacsoránk. Nekem jó élmény volt ez a két nap, de egyszer szívesen jönnék akkor, amikor van hó. Ha lesz még ilyen tél.