2016. augusztus 10., szerda

Nyaralás: Bakar - a település

Ebben az évben a nyaralásunkat sikerült külföldi célpontra szervezni, miután tavalyi kísérletünk előbb a bled-i tó, majd egy osztrák rész szálláshiánya miatt nem sikerült. Igaz, h ultra későn igyekeztünk megszervezni, és hát lássuk be, augusztus a full főszezon, ritkán találni pénztárcabarát, elvárásainknak is megfelelő, ráadásul szabad szállást néhány nappal a tervezett indulás előtt. Tavaly így a Tisza-tóhoz mentünk, ámbár az is nagyon klassz lett.
Viszont idén ezért hamarabb próbálkoztunk a szervezéssel, és Horvátországra esett a választás, ahol egy csendesebb, nem turistás részt sikerült "kipécéznünk". Tényleg nem voltak külföldiek, legfeljebb helybeli nyaralók. Máris jönnek a részletek.

Bakar körülbelül a legközelebbi horvát terület, ami Magyarországról autóval elérhető. Rijeka (Fiume, ha úgy tetszik) közelében fekszik, emiatt könnyedén megközelíthető.

Az út Bakarba

Autóval rém egyszerű eljutni, különösen ha Budapestről indul az ember, és hát mi innen indultunk. Gyakorlatilag végig egyenesen kell menni :D A távolság 494 km, ebből talán az utolsó 10 km nem autópályán halad. Íme, az útvonal:




A Google szerint kicsit több mint 4 és fél óra alatt el lehet autózni, ezért én számoltam 6 órát az útra, ismerve magamat, és beleszámolva több pihenőt is útközben. És sokat nem is tévedtem. :) Mivel én nem vezettem még sokat külföldön, ezért alapból óvatosan közlekedtem, meg egyébként is vagyok inkább biztonsági játékos, mintsem kamikáze, ezért nekem abszolút reális volt a tervezett időtartam.
Az út tényleg egyszerű volt, a végén volt egy picit nehezebb (nekem), egyrészt a durván meredeken lejtő szerpentin, másrészt egy "vicces" kereszteződés miatt (amit szerencsére én itthon előre megnéztem, így nem ott kellett gyorsan átlátnom a helyzetet - lehet h másnak ez nem kombinált, nekem ott az lett volna, miután tábla nem nagyon van):

Két jobbra sáv, de közte egy szembejövő...
A faluban (vagy városban, erről majd később pár szót) nemigen lehet parkolni, szűk utcák vannak, de van néhány nagyobb parkoló, ahol bátran ott hagyható az autó, egyrészt senki nem nyúl hozzá, másrészt ingyenes.

A település

Bakar a horvát nyelvben város, azaz grad. Ilyen tábla fogad a település határánál is: Grad Bakar. És bár a Wikipédia szerint a jogállása is város, azonban mivel 1470 fő lakja, így inkább falunak tűnik ez alapján (én mindenesetre most falunak nevezem, minden lenézés nélkül). Magyar neve Szádrév, olaszul Baccari.
A falu a Bakari-öböl belső csücskében, a hegyoldalban fekszik, körbeölelve az öböl sarkát. Az öböl többi településéhez mérten különösen, de egyébként is festői szépségű az elhelyezkedése, és mivel a korábbi évszázadokban fontos szerepet töltött be a környék életében, vannak látnivalói is. Már i. e. 3. századtól vannak történelmi nyomai a település létezésének.
A neten nem túl sok információ található Bakarról, de az mindenképpen, hogy főleg a Frangepán család révén van magyar vonatkozása (amennyiben ezt annak tekintjük), kicsit később pedig a Zrínyi családhoz került a város. Egyben ez az időszak a fénykora is, ekkoriban jelentős kikötővel, és ennek révén kereskedelemmel rendelkezett, még Fiumével (Rijeka) is rivalizált ebben.
A Habsburg uralom idején előbb hanyatlásnak indult, de később Mária Teréziának köszönhetően szabad királyi város lett, kikötője pedig szabadkikötő, és ennek nyomán újra fellendült az élet, a kereskedelem. Később azonban a vasútépítés, a fiumei vonal megépítése megpecsételte a sorsát, elvesztette jelentőségét, központi szerepét a régióban. A faluban ma sincs vasútállomás, azaz személyszállításra nincsen, tehervonatok azonban gyakran hallattják hangjukat a hegyoldalban, és a később kiépült olajfeldolgozóhoz is vezet sínpár. Az ipari létesítmények építése a '70-es évektől kezdődött. Sajnos elég ronda látvány ezeknek az égbenyúló monstrumoknak a fémépítménye az öböl két oldalán, és érkezéskor elég erőteljes az olajszag is, utóbbi azonban hamar elmúlik (vagy kifújja a szél az öbölből). Az ipari tevékenység ma már nem terheli meg olyan nagyon a környezetet, mint néhány évtizede, de így is sok turistát riaszthat el mindez, bár az öböl vizén nem látszik a működés nyoma.
A faluban/városban több történelmi érdekesség, épület, kápolna, templom is található, és itt lelhető fel a tengerészeti iskola is. Érdekes még a török ház és a római ház, továbbá a korábbi évszázadok jelentős családjainak palotái és (ami nem klasszikus értelemben palota, de látványos, mutatós épületek).
Mindezek közül itt töltött első teljes napunkon én a templomokat, a várkastélyt, a török házat néztem meg, és órákat töltöttem el a szűk utcácskákban barangolva, vagy a török ház előtti téren üldögélve. Egyetlen turistával sem találkoztam ennek során, helyiek közül is csak 3-4 emberrel, pedig péntek délelőtt volt.
A település azok számára kiváló nyaralóhely, akik a nyugodt, turisták nélküli helyeket szeretik, érdeklik őket a történelmi emlékek, látnivalók, és szeretnek visszamenni lélekben a régi időkbe, elmerülni a múlt rejtelmeiben. Itt láthatók a képek.


Érdekesség még Bakarban az ún. Jaz (magyarul nem nagyon lehet információt találni róla, angolul van pl. ez), ami tulajdonképpen a különböző eredetű vizek összefolyását takarja, azaz a környező hegyekből lefutó források, patakok hideg, tiszta vize gyűlik itt össze, és kapcsolódik össze az öböl tengervizével. A falu közepén látható is egy kis "medence", és egy vízimalomszerű építmény, ami ennek állít emléket. Mellette egy érdekes étkezőhely található, erről alább néhány gondolat.

Éttermek, kávézók

A faluban nincsen túl sok lehetőség az étkezésre, 3 étterem áll rendelkezésre. Az egyik a fentebb is említett hely, a Ribarnica (ami a Google szerint halpiacot jelent), ahol nevéhez méltóan halételeket fogyaszthatunk. A Bakarska Konoba nevű étterem nem messze tőle, az utca mindkét oldalát elfoglalja, a hegy felőli része a beülős, benti éttermi szakasz, az öböl melletti sétányon a kilős terasz rész található. Itt nem csak halételek vannak, és egy hajszállal magasabb árfekvésű, mint a Ribarnica. A harmadik lehetőség pedig, szintén kb 20 méterrel odébb, a Vallis Pizzéria, ahol nevével ellentétben nem csak pizzát, hanem halételeket, tengeri herkentyűket, és más fogásokat, valamint szendvicseket is fogyaszthatunk, viszont levesük nincsen. Mindegyik helyen egy-egy étkezés két főre, fejenként egy főételt, 2-3 italt (sör, fröccs, bor, víz) és egy előételt számolva kb. 250-300 kuna közötti összegbe kerül (egy leves 12-14 kuna, egy főétel kb. 30-60 kuna, egy deci bor 6-7 kuna, egy kisüveges ásványvíz kb. 15 kuna, egy üveg sör kb. 12-13 kuna).
Bárokból, kávézókból 3-nál is több van :) Nem voltunk ezek mindegyikében, de kb. ugyanaz a kínálat, és az árak is. Van ezeken kívül még pékség (vasárnap délelőtt is nyitva), illetve minimarketek, azaz kisboltok (szintén nyitva vasárnap). A boltok, üzletek egyébként nagyrészt vasárnap zárva tartanak, erre érdemes lehet kisebb helyeken figyelmet fordítani.
Ezeket ettük: képek.

Két következő posztban írok még a helyi horvát vezetési és közlekedési morálról, valamint strandról és fiumei városnézésről.