2016. április 18., hétfő

Digitális oktatási eszközök 7. - Photos for Class

Kicsit elmaradtam a digitális (és minden más) témájú posztjaimmal, de most igyekszem csökkenteni a hiányt. Most egy olyan webes lehetőséget mutatok be röviden, ami a pedagógusok számára teszi még könnyebbé a tanításhoz használt anyagok legális képekkel való gazdagítását.  Az oldal társoldala a korábban már bemutatott Storyboard that felületnek. Segít abban, hogy automatikusan forrásmegjeleöléssel ellátott, Creative Commons licenszes képeket használjanak a pedagógusok az oktatás során. Lássuk, hogyan működik.

A Photos for Class felülete rém egyszerűen működik. 
Először is, a Storyboard that fejlesztés során jöttek rá, hogy gond lehet a problémás tartalmú (alkohol, drog, erőszak, meztelenség, rasszizmus) képek megjelenése az iskolai közegben, ezért a Flickr előszűrt képeit ("minden életkor számára biztonságos tartalom") további szűrési szempontokkal kiegészítve emelik be a saját rendszerükbe. Bannolnak iskolai környezetben nem megfelelő keresésőkifejezéseket, kulcsszavakat. Közösségi jelzések alapján törölnek a kereshető képek közül, ha azok valóban nem megfelelőek.
Aztán, ha szeretnénk keresni az aktuális témánkhoz valamilyen jól illeszkedő képet, egyszerűen az oldal közepén levő jelentős méretű keresőbe kell írnunk a szükséges kulcsszót, majd kattintani a Find Photos gombra.
A megjelenő fotókkal három dolgot tehetünk: 1. letöltjük, 2. megnézzük előbb a Flickr-en 3. jelentjük. Ha a kép fölé visszük a kurzort, megjeleníti a kép címét is.

Ha a letöltést választjuk, akkor egyetlen méretben kaphatjuk meg a képet, viszont azon már automatikusan rajta lesz az alsó sávban a forrás megjelölése, így rögtön felhasználható.

A felületnek ez minden tudása, de lássuk be, sokszor jól jöhet, ha nem kell hosszasan keresni egy megfelelő tualjdonságú fotót a munkánkhoz. Apropó, munka, van ennek is egy társoldala, a Photos for Work, na azt majd hátha valaki más leírja egy bejegyzésben a saját blogjában :)