2021. október 25., hétfő

A Marson jártunk - avagy kirándulás a gánti Bauxitföldtani Parkban


Ez most egy retrospektív poszt lesz, mert aktuálisan nem volt időm írni róla. Szóval két héttel ezelőtt a hétvégi csodás időt kihasználva a Marsra kirándultunk 😀Na jó, egy ahhoz hasonlónak látszó táj volt az, ami felkeltette az érdeklődésemet. Úgy kezdődött, hogy valami közeli helyet kerestem, ami autóval hamar elérhető, nem túl nehéz terepen lehet néhány kilométert gyalogolni, leköthet egy 8 évest és lehet a környéken enni is. Így bukkantam végülis arra a helyre, amiről hamarosan picit többet is írok, bár nem szeretném bő lére ereszteni. Inkább beszéljenek a képek.

Hol jártunk?

Ez a marsbéli táj tehát nincs messze Budapesttől, autóval kb. egy órányi távolság a Vértesben. Mehetünk autópályán is, az kicsit gyorsabb, és mehetünk alsóbbrendű utakon is, az látványosabb, szebb, nyugisabb (leszámítva az útjavítást nem sokkal a cél előtt, ahol háromszor is lámpás útlezárást kell kivárni). Gánt egy kis település Csákvár után alig 7 km-rel, mintegy 10 perc alatt elérhető. Onnan már csak további 3 km, 5 perc a Balás Jenő Bányamúzeum és Földtani Park

Amúgy azt tudtátok, hogy a Gánti-medence, ahol ez a hely található, az ország legkisebb területű, csupán egy településnek helyet adó tája? 
(Forrás)

A Park két fő részből áll, egyrészt a Bányamúzeumból, másrészt a régi külszíni fejtés helyén kialakított tanösvényből.

A bánya az 1900-as évek elején nyílt meg, majd egészen az 1960-as évekig működött. Aztán kimerült, és a bányászat a környéken meg is szűnt. Két felhagyott bánya is megtalálható itt a műút két oldalán. Az egyik a Park területe, és itt alakították ki a múzeumot és a tanösvényt, a másik az út másik oldalán, amit igyekeznek visszaadni a természetnek. 

Mit láttunk?

A Bányamúzeum

Ez egy olyan vágat, ahol végighaladva megtekinthetők a korabeli, bauxitbányászathoz használható eszközök, a bányászat stációi és a körülményeit bemutató kiállítás, valamint az ásványkiállítás. Itt - az ásványkiállításon - láthatók az itt és Magyarországon máshol a bauxitbányászathoz kapcsolódóan kitermelt ásványok mintái. 

Érdekes látni az eszközöket és elképzelni azokat az embereket, akik több mint száz évvel ezelőtt használták azokat. Mondjuk egy Minecraft-rajongó 8 évesnek csak a virtuális és a valódi bányászat közti párhuzamok megfogalmazásával lehetett némiképp érdekessé tenni, amúgy nem különösebben gyerekbarát a tálalás (nem lehet felmászni, beleülni, megfogni stb.).

A geodéziai tanösvény

Ez az rész, ami akár a Marson is lehetne 😃A bauxitbányászat jellegzetes narancspirosas színe teríti be a tájat, a tárnák maradékán kiépített tanösvényen lehet végigsétálni, 13 tábla segíte ebben, meg abban, hogy követhessük, megérthessük az évmilliók során lezajlott folyamatokat, a régvolt táj és annak átalakulása részleteit.





Míg végigtekeregtünk az instrukciókat olvasgatva, a kőzetet nézegetve, kb 4 km-t gyalogoltunk 😄Meglepő módon ez sokkal inkább lekötötte a 8 évest, nézegette, szedegette a köveket, csodálta a nyomokat, "bányászta" az érceket (hello Minecraft) és ragaszkodott ahhoz, hogy - bár mindannyian éhesek voltunk már, vele az élen - még az utolsó, a tárna magas falának tetején levő 13. állomáshoz is felmásszunk 😂

Összességében nagyon kellemes, érdekes, különös néhány órát töltöttünk itt, a tanösvény kicsi és nagy gyerekek számára is érdekes, a bánya inkább a nagyobbaknak ad többet.

Hol ettünk?

Nálunk a "vigyünk magunkkal szendvicset" megoldás nem nagyon működik, ezért a környéken kerestünk étkezési lehetőséget (értsd: pizza, vagy pizza, esetleg pizza, ha minden kötél szakad, hamburger). Több helyet is kinéztem előre, ami megfelelő lehetett számunkra, de ezek közül végül az idő rövidsége miatt (sietni kellett haza időre) a csákvári pizzériát választottuk. Nem bántuk meg!

Publo Étterem és Pizzéria

Ezen a helyen igazán finom, laktató és elegendő ételt tudunk magunkhoz venni 😃Sokféle pizza (és egyéb étel) közül választhattunk, mindenütt jelölték az ételallergia adatokat is (de persze én otthon hagytam a laktáz tablettámat 😦), és jelentős méretű, ropogós szélű, gazdagon megrakott példányokat kaptunk, jó áron. Kedves kiszolgálással, finom és jó ételt ettünk egy szuper kirándulás után.


Ajánlom nektek a gánti parkot is és a csákvári pizzériát is, megéri mindkettő!