2018. július 29., vasárnap

Konyhabútor festése - DIY



Ez a poszt az eddigi tartalmaktól kicsit eltérő lesz, hiszen most a szabadidőm eltöltésében a lakásom változtatása, újítása, szépítése is helyet kap.
Már egy ideje tart nálam a skandináv lakberendezési dizájn iránti vonzalom, ennek egyik eredménye - az eddigi, főleg skandináv bútoráruházakból származók mellett - a mostani "csináld magad" változtatás. Ez most a konyhabútort érintette, ahogyan ez a bejegyzés címéből is látszik. A kicsi lakáskám az eddigi mediterrán stílusból fokozatosan alakul át skandináv otthonos stílusúvá, dominálnak már a fehér, szürke, piros és újabban a pasztel szín (a fáradtrózsaszín, vagy hivatalosabb nevén a scandinavian pink). 
Ebben a folyamatban már csak két nagyobb lépés volt hátra, a konyhabútor és a nappali bútor megváltoztatása. A kettő közül most a konyhabútorra került sor, a nappali bútor egy későbbi lépés lesz (és nem diy változatban történik majd). 
Mivel nincs felesleges kb. egymillió forintom a konyhabútor lecserélésére, más megoldást kellett keresnem. Már tavaly nyáron sokat olvastam arról, hogyan lehet bútort sajátkezűleg átfesteni, különösen abban az esetben, ha a bútor nem "igazi" bútor, hanem laminált bútorlapból készült 12 évvel ezelőtt. Erre a megoldás - úgy tűnt alapos szakirodalmazás után - a krétafesték használata. Minden szükséges információt összegyűjtöttem róla tavaly nyáron, és idénre ütemeztem be a megvalósítást. Most jöjjön a rövid összefoglalása ennek a munkának, hátha más is rászánja magát hasonló tevékenységre.

Röviden az előkészületekről

A krétafesték használatában az a legjobb, hogy nem szükséges semmilyen előkészületet tenni a bútor felületével, azaz nem kell visszacsiszolni, nem kell alapozót használni stb., hanem csupán zsír- és portalanításra van szükség. 

Zsírtalanítás

Ehhez elegendő egy általános, zsíroldó hatással rendelkező tisztítószeres lemosás a festésre szánt felületeken. Én ehhez a Frosch szódás konyhai tisztítószerét használtam, ami előtt és után sima vizes lemosás szerepelt.
A konyhaszekrényem eredetileg cseresznyeszínű, csak az ajtókat festettem át, nem akartam teljesen fehér bútort, hanem egy modernebb külsejű, világosabb formát. Az ajtókat (és a fiókok előlapjait) lecsavaroztam, és a lefóliázott étkezőasztalon kis, kartonpapírból készített bakokra fektettem.

Festék

A legjobbnak az Annie Sloan által fejlesztett krétafesték tűnt. A krétafesték használatáról annyit érdemes lehet tudni, hogy a felvitt festékréteg(ek)et teljes száradás után wax-szal kell lezárni, és amikor a wax 5-21 nap után teljesen kikeményedik, akkor van készen a szekrény átfestése. Nos, én a  kellemes, nem vakító, hanem meleg fehér szín elérése érdekében egy liter Old White és egy liter Pure White festéket vettem, és egy nagyobb tégely átlátszó waxot.

A hozzávalók tehát:

  • szórófejes tisztítószer
  • egy kisebb lavór víz
  • 2 puha tisztítórongy
  • 1 l Old White Annie Sloan Chalk Paint
  • 1 l Pure White Annie Sloan Chalk Paint
  • 500 ml Clear Annie Sloan Soft Wax 
  • 1 szélesebb puhább szőrű ecset
  • 1 kavarópálca
  • 1 puha, fehér, nem szöszölő rongy a wax felviteléhez
  • 1 puha nem szöszölő ruha a wax fényesítéséhez
  • takarófólia szükség szerint (padlóra, kőre, asztalra stb.)
Az Annie Sloan termékeket a Nemiskacat boltjában szereztem be (miután ez van a leginkább elérhető távolságban hozzám). Egyébként az oldalon ötleteket is lehet meríteni, tapasztalatokról olvasni, és a boltban nagyon kedvesen tanácsokat is szívesen adnak. De a közvetlen példát a nyíregyházi márkabolt, a Bútorfaló oldalán találtam meg, amit végülis alapul vettem, mert ezen az enyémhez nagyon hasonló bútort festettek át.
A festés során 2 réteg Old White-ot, és egy réteg Pure White-ot használtam, és két rétegben waxoltam, hogy minél ellenállóbb felületet kapjak. Ez egy konyhabútornál nem hátrány :)

Néhány kép a festés közben:

A festék

Az első réteg felvitele után

A második réteggel

A harmadik, utolsó réteggel, a waxolás előtt


Az éleknél vissza kell törölni a festéket

Előtte, utána
Az eredmény teljes valójában

Megjegyzések, tapasztalatok, javaslatok

  • Az egész folyamat 3 és fél napig tartott, és ennek fő oka a helyhiány volt, egyszerre csak két ajtót tudtam festeni, és kettőt szárítani (összesen 12 ajtó és 4 fiók volt). Ezért azt javaslom, aki csak teheti, vegye igénybe a nyári konyhát/gyerekszobát/előszobát stb., hogy ne tartson ilyen sokáig.
  • Az ajtók festése során érdemes arra nagyon figyelni, hogy az oldalaknál körben a másik oldalra ne folyjon meg a festék, mert akkor kis peremet képez, amikor megszárad, és ez a visszaszerelés után szorulást okozhat az ajtó záródásakor.
  • Olyan időszakra érdemes ütemezni, amikor nincs nagyon meleg, de elég világos van ott, ahol festünk (nem lámpafény, hanem természetes fény kell). Ha lehet, lámpafénynél ne is fessünk, mert másnap erős rácsodálkozás következhet az így elkészült részek kapcsán :)
  • Érdemes lehet egy kósza, nem használt polcon kikísérletezni a mozdulatokat, hogy a nagy felületű ajtókon már nagyjából egyformán, lendületesen tudjunk dolgozni, és így egységes felszíneket hozzunk létre (kicsit rusztikus fílingű lesz, miután az ecsetvonások nyoma látható lesz a festett felületen).
  • kb. 12 nm lefestése során az Old White elfogyott, a Pure White egyötöde maradt meg, a waxból is kb. egyötödnyi maradt.
  • Az ecseteket minden este érdemes kimosni, hogy a másnapi festéshez szinte új, puha szőrökkel láthassunk hozzá.
  • Használjunk külön gumikesztyűt a festéshez, és külön egyet a waxhoz. Mivel egy réteg festék kb. félóra alatt megszárad, így folyamatosan váltogatjuk a festést és a waxolást, és nem szerencsés waxos kesztyűvel megfogni a felületet festés előtt/során.
Összességében nagy élmény az egész, mindenkinek ajánlom, hogy bátran vágjon bele, persze nem muszáj rögtön konyhabútorral kezdeni, lehet szék vagy kisasztal is a próba :)