2016. december 27., kedd

Naptármánia


Designed by Freepik
Vannak azok az emberek, akik terveznek, meg azok, akik nem :) De mindkét csoport számára hasznos lehet a naptár használata. Én jóideje már csak online naptárt használok (hello google calendar), nagyon bevált, munkában és magánéletben egyaránt jól jön, hogy megosztható másokkal, együtt is szerkeszthető, emlékeztetőt is küld stb. Épp csak meg nem csinálja helyettem a tennivalóimat :) (milyen jó is lenne...) 
Azonban talán épp ezért, mert már lassan helyettem gondolkodik, valamint azért, mert esztétikai élményt nem nyújt, mostanában kicsit érdekelni kezdtek újra a papíralapú naptárak is. Na, azért arról nincsen szó, hogy visszatérnék kizárólag a paper mode sítlushoz, de azért néhány érdekesebb naptár felkeltette a figyelmemet. Ráadásul vannak ismerőseim, kollégáim, barátaim, akik használnak ilyesmit erősen, így kicsit böngészgettem, mi újság a neten az ingyenesen letölthető naptárak világában. A szörfölésem eredményeiből szemezgettem most, ezeket láthatod alább (nem célom a komplex áttekintés, csak azokat mutatom be, amelyek megtetszettek valamiért).

Magyar nyelvű naptárak


Google jóbarátom, így a megfelelő keresőszavak használatával egész szép kis találati listát lehet összehordani ehhez a témához. Ezek közül hasznos lehet a magyar nyelvű naptárakat készítő naptarletoltes.hu oldal, ahol tematikusan rendezve, különböző méretben (kártya, asztali, fali, és ezekből is két-két méret) találunk kommerszebb és érdekesebb naptárakat is. Például kisgyerekeknél az idő fogalmának fejlesztéséhez érdekes lehet a kifestő naptár, vagy a Mignonokkal illusztrált naptár.

Idegennyelvű naptárak


más nyelveken még nagyobb a választék, mint magyarul. Így itt inkább a szokatlanabb, érdekesebb megoldásokra fókuszáltam, ezek közül például a különleges elrendezésű naptárak tetszenek jobban, mondjuk ami a freepik.com oldalon többféle formában is fellelhető. Ezek főleg áttekintésre használhatók, jegyzetelni vagy információkat kiolvasni belőlük ezeken túl nem lehet. Az oldalon ingyenesen tölthetjük le a naptárt:
Designed by Freepik



Lehet cuki naptárakat is letölteni ezen a weboldalon, a megfelelő (angol) keresőszavak használatával tovább is szűkíthetjük saját igényeink szerint a kört. A cukik közül íme egy, ami elég igényes megoldás:


Még a csinos, bár szokványosabb naptárak között említhető az alábbi is:
Designed by Freepik

A fenti naptárak szerkeszthetők is a megfelelő vektorgrafikus program (pl. Adobe Illustrator) használatával.

Továbbá kereshető például heti tervező (weekly planner), de ebbe már nem megyek bele, vannak erre szakosodott blogok, ahol erről részletesen lehet olvasni, csak ízelítőül egy cuki megoldás a kézzel írt, színes változatok kedvelőinek:

Designed by Freepik

Jól látható, hogy csak ezen az egy-két oldalon is kis idő és energia ráfordításával számtalan, igényesnél igényesebb, vagy éppen fapados, szerkeszthető, személyre szabható naptárváltozatot találhatsz, ha erre van szükséged. Nem kell ám megvenni a drága naptárakat a boltokban, és még ajándéknak is jó ötlet, főleg ha saját képekkel készítjük el, mint pl. a naptarletoltes.hu oldal egyik opciójának használatával ez megtehető. Jó naptárazást mindenkinek :)