2016. december 12., hétfő

Advent Salzburgban

Már egy ideje olvasgattam arról, milyen is az advent az osztrákoknál. Tavaly a bécsi adventi vásárokat látogattuk meg, idén pedig nagyon vonzott a salzburgi testvére. Karácsony előtt az utolsó előtti hétvégére így megszerveztem az utat. Már november elején alig tudtunk szállást találni, és ez látszott is a helyszínen az óriási tömegen. Azért találtunk kellemes helyet, és két adventi bögrével egészült ki a tavalyi bécsi gyűjteményem :) Rövid beszámoló következik tehát Salzburgból.
A salzburgi adventi vásárról egyes források (sajnos pontos hivatkozást nem tudok, mert az utazási irodák oldalai ilyet nem használnak, alapos szakirodalmazásra meg most nem futotta az időmből és energiámból) szerint már a 15. század óta lehet beszélni. Ma pedig egy 2008-as (más források szerint 2007-es :) ) felmérés szerint a német nyelvterület egyik legszebb adventi vására (ez mennyire semmitmondó mondat, minden tényszerűséget nélkülöz, de azért emeltem be, hogy érzékeltessem a salzburgi vásár nagyszerűségét :D ). Komolyra fordítva: Salzburg a maga szépségével, és télen jó eséllyel havas látványával könnyen elképzelhető módon tekinthető a szép és hangulatos adventi vásárok színhelyének is. És ez részben így is volt most is, bár sokat lendített volna ezen az, ha lett volna hó.

A vásárokról

A leghíresebbnek a Dóm téren és a Rezidenciáknál található vásárt tekintik Salzburgban, így mi is ezt céloztuk meg először. Azonban már a troliról leszállva mellbevágott az óriási tömeg, és ez itt a Christkindlmarkton csak fokozódott. A tömeggel legfeljebb sodródni lehetett, így egy kis részen áthaladás után az első kijáraton el is hagytuk a teret. A vásár nagyon csillogó, túldíszített és picit giccses volt az én ízlésemnek, de lehet, hogy csak a tömeg miatt láttam sötétebben (haha, micsoda képzavar) a helyzetet.


Azért volt némi hangulata ennek is, a Kiosk Tomaselli előtt álló konflisok, a feldíszített fák alatt, tényleg csak a hó hiányzott a full karácsonyi érzéshez. 


Ennyiféle puncsot máshol még nem láttam :)


A szobornak is került mikulássapka a fejére...


Sokkal hangulatosabb, kisebb, ízlésesebb és természetesebb a Stern, ami - bár Mozart szülőháza mögött található, de - kevésbé frekventált helyen van, így tömegmentes helynek mondható.




Kézműves és iparművészeti tárgyakat árulnak itt elsősorban, sokkal igényesebb kivitelezésben, mint a nagy vásárban. Családiasabb, ennek nyomán gyerekekre is optimalizált, néhány helyen kifejezetten a gyerekek számára is kipróbálható karácsonyi dekorációval (amit a felnőttek is előszeretettel derítenek fel, természetesen, gyermeki énjüknek szabad utat adva), mint például a vesszőből font szarvasok húzta szán, amire fel lehet ülni (az erről készített képet amint megtalálom, felteszem ide). 






Valóságban a lila szabad szemmel nem látható a fán, csak a fényképezőgép szenzora látja ilyennek.

A Mirabel kastély előtti adventi vásár is kellemes, bár sokkal kevésbé hangulatos, mint a Stern. Itt sokkal inkább az evés-ivás van fókuszban, kevesebb kézműves terméket árusítanak ezen a helyen. Nincs nagy tömeg itt sem, és találni szabad pultot, ahol elfogyaszthatjuk például a különböző feltétekkel kérhető, héjában sült krumplit (angolul jacket potato, németül nem sikerült megjegyezni), vagy a sokféle kolbász és virsli valamelyikét, esetleg más ételt :)

A hellbrunni kastélyban levő vásár is híres, de Dóm téri testvéréhez képest sokkal hangulatosabb, természetesebb. Sok kézműves terméket kapni itt, karácsonyi díszeket, és más szokásos adventi darabokat. A kastély udvara tágas, az Advent Cafe üvegfalán át csodás kilátás nyílik a parkra (ami, ha hó is lett volna, elmondhatatlan szépségű lett volna bizonyára), ahol szintén a gyerekek szórakoztatására a vesszőből font rénszarvasok húzta szán jelentett nagy látványosságot és örömöt. 









Minden asztalon ilyen lámpa állt, este nagyon hangulatos lehet
Ami nekem nagyon szimpatikus volt, az a vásárok közötti harmónia a fenyőfák díszítésében. A városban minden helyen szinte kizárólag csak piros gömbökkel (a la Mozart-golyó) ékesítették, és ez igazán elegendőnek bizonyult (nekem legalábbis), és karácsonyi hangulatot keltett, nagyon természetes módon. Egyébként is elmondható, hogy az asztalok, és minden kiszolgáló rész nagyon igényes, stabil, természetes anyagokat, letisztultabb formákat használó elképzelés szerint kialakított.

A szállás

November elején már alig volt szabad hely a városban, Airbnb-n már egyáltalán nem találtam olyat, amit ki is bírtam fizetni, és Booking-on is kevés opció volt, de végül elfogadtam, hogy drága hely ez a város. Így lett a szállásunk két egyágyas szoba a Hartlwirt Hotelben, ami Salzburg külső városrészében, Lieferingben van, a német határ felé. Nagyon klassz hely, csendes környéken, szuperkedves személyzettel, bőséges és változatos reggelivel, ami benne van az árban. Egy hátránya van csupán, az is csak akkor az, ha rövid időre érkezik az ember: az, hogy tömegközlekedéssel (pontosabban trolival) kb félóra bejutni a belvárosba. Lehet menni S-Bahn-nal is, úgy csak 8-10 perc, azonban vasárnap például csak óránként közlekedik, még adventkor is (amikor egyébként a belvárosban sokminden nyitva van, ami más vasárnapokon nincs).
(Kicsit furcsa még az itt, hogy az S-Bahn megállója egy nagy gyárépület mellett van - ami talán valamilyen hajózási cég -, mindenesetre eléggé füstöl/gőzöl, viszont ennek semmilyen szaga és nyoma nincsen a levegőben "szabad orral" mérve. De látványnak kissé meglepő. Viszont körülötte sok park és szántó van, szóval kompenzálnak.)

Leszállás után kicsit meglepő kép fogad

Távolabbról, a házak mögül

Szóval sok azért a zöld terület körülötte

A hotelben itt-ott feltűnnek népies motívumok, tárgyak. Ez a szekrény a szobák előtti közös térben van.

A közlekedés

A városban nincs metró, csak felszíni közlekedés, így az egyébként nagy forgalomban közlekedő járatokkal kicsit nehezebb időben kalkulálni. A rövid tartózkodáshoz érdemes napijegyet váltani 4 euróért, ezzel mindegyik járművel (buszt, trolit, S-Bahnt) lehet használni, és Hellbrunnba is lehet ezzel buszozni. Apropó Hellbrunn: a 25-ös busznak jó negyedóra kijutni oda, de nagyon zsúfolt is lehet egy-egy busz, pedig 10-18 óra között óránként négy járat is közlekedik advent idején (azon kívül csak kevesebb). 



A városban egyébként is találni a zsúfolt időszakokban tehermentesítő járatokat, néha kicsit viccesnek is találtam, pl. ezt:

Akkurátus :)

A vonatút Budapest és Salzburg között pedig a négynapos kirándulójeggyel nagyon baráti áron úszható meg (legalábbis a normál jegy árához képest mindenképp). Igaz, hogy a visszaúton egy órát késett a szerelvény németországi rendőri intézkedés miatt (emberek voltak a sínen, a kalauz elmondása szerint), de még így is elég jónak mondható a kb. 5 órás vonatút ezen a távolságon. Az ülések pedig sokkal kényelmesebbek és nagyobb a lábtér is, mint a wizzair járatain :)


Visszatérni mindenképp

Az adventi hangulat felcsippentésére megfelelő lehet, de komolyabb benyomás szerzésére nem nagyon alkalmas az egy éjszakás látogatás. Nyárra így tervben van egy picit hosszabb út, amikor a környező településeket is meg lehetne nézni, a tóvidék és hegyek nagyon vonzóak. :)