2017. április 14., péntek

Húsvéti extra - a sárga túró

Sokan nem hallottak még a sárga túróról, ez nem is csoda, mert alapvetően a Nyírségben, Hajdúságban ismert, kizárólag húsvétkor készítendő étek (az étel vallásos eredetéről itt lehet olvasni a wikipédián). Elsőre furcsán hangozhat a neve, ám másodikra még furcsább lehet, ha elárulom, hogy semmi köze sincsen a túróhoz, nincs is benne ebből az egyébként finom és egészséges összetevőből. Akkor miből készül a sárga túró? Nos, megmutatom.


A Nyírségből származom, ám ennek ellenére mi otthon sosem készítettünk ilyet, és a tágabb családban sem volt szokás, de az ismerősök, osztálytársak, később a munkatársak gyakran örvendeztettek meg ezzel a finomsággal, amikor még ott éltem. Azóta azonban mindössze egyetlenegyszer került az asztalomra ez a húsvéti étel, két éve, amikor az akkori párom ötlete nyomán kipróbáltuk itthon az elkészítését. 

De miből is áll a sárga túró? Hát, nem egy bonyolult étel, sem az összetevőit, sem az elkészítését tekintve, így bátran ajánlom a kezdő szakácspalánták számára is.

Hozzávalók

A recept alapjául a NoSalty oldalon fellelhető recept szolgált, aminek különböző variációi (sós, édes, mazsolás, aszalt szilvás stb.) is készíthetők. Én az alapváltozatot készítettem el, ehhez a hozzávalók:

  • 0,5 l tej (laktózmentes diétában értelemszerűen laktózmentes tej)
  • 5 tojás
  • 2 evőkanál cukor (én barnacukrot használok)
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy Bourbon vanília ízlés szerint)
  • pici só 


Az elkészítés

A tejet felfőzzük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd beleöntjük a felütött, de csak kicsit összekevert, és nem felvert tojásokat. 




Folyamatos kavargatás mellett alacsony fokozaton (9 fokozatú kerámialapos tűzhelyen 4-5 fokozat) addig főzzük, amíg a cucc el nem kezd túrósodni (innen a neve is), sűrű darabossá válni. 
Ekkor a masszát egy tésztaszűrőbe tett tiszta, laza szövésű konyharuhába öntjük, felül összehúzzuk, megtekerjük a ruhát, és lecsepegtetjük a remekművünket (maradhat a szűróben is, de fel is lógathatjuk a gömböcöt). 




Amikor már nem csepeg, kibontjuk a konyharuhából, és hűtőbe tesszük. 



Húsvét reggel a sonka, kolbász, főtt tojás, tarja, kalács mellé felszeletelve csemegeként tálalhatjuk, de ínyencek magában is fogyaszthatják desszertként.

Jó étvágyat a kíséreletezőknek :)